The Veganatural
  • דף הבית
  • הסיפור שלי
  • בלוג
  • מתכונים
  • יצירת קשר
  • מעבר לתזונה טבעונית
  • תקנון ותנאי שימוש

למה להיות טבעוני בכלל? #2 הבריאות שלנו

על ידי יסמין 21 בספטמבר 2021

אני רוצה לדבר על נושא מאוד חשוב, בכל שינוי בחיים שלנו שאנחנו עושים.

כאשר אנחנו לקראת שינוי מסוים, במיוחד הרגל מסוים, אנחנו צריכים סיבה מאוד חזקה שתלווה אותנו לאורך הדרך וגם לאורך האתגרים שיהיו לנו בשינוי שאנחנו רוצים לעשות. 

הסיבה שלנו לעבור שינוי על פני השטח יכולה להישמע מאוד פשוטה, למשל: “אני רוצה לרדת במשקל”. אבל למה?

כאשר אנחנו נתשאל את עצמינו את השאלה הזאת שוב ושוב, אנחנו נגיע ל”למה” האמיתי שלנו, המלווה ברגש גבוה בדרך כלל.

עכשיו, בנקודה הזאת, נוכל להתחיל לצעוד אל עבר השינוי שאנחנו רוצים.

יש כל כך הרבה סיבות לעבור לתזונה טבעונית וכאן נעבור על 3 סיבות עיקריות:

  1. מוסריות וצדק.
  2. בריאות הגוף ומניעת מחלות.
  3. סביבה ואקלים.

בשלושת המאמרים הבאים, אני ארד יותר לעומק על כל סיבה על מנת לתת לכם את המודעות ובכך גם את הבחירה לנסות לעשות שינוי.

הבריאות שלנו

היתרונות הבריאותיים של התזונה הטבעונית כבר מדוברים בכל העולם, עם עשרות שנים של מחקרים שמראים את ההשפעה החיובית של תזונה מבוססת מהצומח. כמובן, עם דגש על תזונה שהיא בריאה וכוללת את כל הערכים התזונתיים שהגוף שלנו צריך, עם כמה שיותר מאכלים שלמים לעומת מאכלים מעובדים למיניהם. 

היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים:

  1. כולסטרול, רמות סוכר בדם ולחץ דם נמוכים יותר.
  2. מניעה ואף ריפוי של מחלות לב.
  3. תוחלת חיים ארוכה יותר.
  4. משקל בריא יותר.
  5. סיכון נמוך יותר לחלות בסוכרת וסרטן.
  6. עיכוב התפתחות של סוגי סרטן שונים.
  7. הקלה על תופעות לוואי של דלקת מפרקים שגרונית.
  8. נטילה מופחתת של תרופות 
  9. תזונה זולה יותר (כן, כן).
  10. שיפור ושימור האקלים והסביבה (ןגם משאבים טבעיים).

היתרונות מבוססים על “עדכון תזונתי לרופאים” שפורסם ביומן הרשמי של “קייזר פרמננטה” – נותני שירותי הבריאות המובילים בארצות הברית ותוכניות בריאות ללא מטרות רווח – והם לא היחידים.

כבר בלתי נמנע שהתזונה הטבעונית מקבלת הערכה סביב העולם. אבל עם זאת, יש עדיין הרבה פרדיגמות על התזונה הטבעונית ועל השלכותיה, כמו חוסר בברזל, חלבון, סידן, חומצות אמינו חיוניות ועוד. 

וכמובן, אפשר להגיע לחוסרים בערכים תזונתיים למיניהם בדיאטה טבעונית.

זאת אומרת, בכל דיאטה. 

כאשר אנחנו לא מקפידים לאכול מכל קבוצות האוכל עם דגש על מאכלים טבעיים שאינם מעובדים עם ערכים תזונתיים גבוהים, יש חשש לחוסר בויטמינים ומינרלים מסוימים. הגוף שלנו צריך כמות מספקת של ערכים תזונתיים המגיעים דרך האוכל שלנו, על מנת לתפקד כמו שצריך ולשגשג.

אז השאלה העיקרית נותרת- למה לא להמשיך לאכול מאכלים מהחי, אם נקפיד לאכול מוצרים טבעיים ופחות מעובדים? 

הבעיה במוצרי הבשר

העוף שאנחנו אוכלים היום מגיע מתרנגולות אשר הונדסו גנטית בשביל לגדול להיות פי כ-4 מהגודל הרגיל שלהם בטבע. ויותר מזה? הם מגיעים לגיל 42 יום. הם בעצם אפרוחים מגודלים.

ולא רק, אלא בגלל התנאים הנוראים שיש לתרנגולות בתעשייה, רק בשביל שישרדו 42 יום, נותנים להם אנטיביוטיקות, הורמונים ותרופות. 

הבשר שאנחנו קונים מהסופר הוא כבר מזמן לא בשר “טבעי” לא משנה מה כתוב על התווית. אנחנו מכניסים לעצמנו לגוף עוד הרבה חומרים, שלא כתובים כי אלה חומרים שסיפקו לבעלי החיים עצמם. האם אנחנו רוצים להכניס לעצמנו את הדברים האלה לגוף? סביר להניח שלא.

ב-2015, ארגון הבריאות העולמי הכריז שבשר מעובד מסרטן באותה קטגוריה כמו סיגריות.

מה זה כולל? נקניקיות, פסטרמה, המבורגרים וקבבים מעובדים, שניצלים מעובדים ועוד. אלו מאכלים שנכנסים לאנשים לצלחת כל יום.

אוקיי, אבל אם אנחנו מתמקדים בבשרים איכותיים יותר, כמו עוף?

לפי דו”ח של הFDA (מנהל המזון ותרופות של ארצה”ב) שנת 2011 ומבוססת בדיקות מ2002-2011 עולים נתונים של מציאת סלמונלה ב-10-21% במוצרי העוף שנמכרו בסופרים ומכולות, ומציאת קמפילובקטר (השפעות דומות לגוף האדם אשר לסלמונלה- כאבי בטן עזים, שלשולים ועוד) ב-38-60% ממוצרי העוף שנמכרו בסופרים ומכולות. בנוסף, בדקו ומצאו חיידק אי קולי (חיידק העשוי לגרום לזיהומים בדרכי השתן ועוד) ב-71-88% במוצרי העוף שנמכרו בסופרים ומכולות.

ייתכן וכדאי שנחשב מסלול מחדש בתזונה שלנו, ומה שאנחנו מכניסים לגוף באופן יום יומי…

הבעיה במוצרי חלב

בדומה לבני אדם, פרות מייצרות אסטרוגן – כן, כן. יש בחלב פרה כמויות גבוהות של אסטרוגן העשוי להשפיע על האיזון ההורמונלי של בני אדם. וזה לא משנה אם החלב הוא אורגני או לא. מוצרי חלב מספקים כ-60-80% מהסטרואידים המעוכלים ע”י נשים. 

במחקר שנעשה בחסות הרוורד על הקשר בין צריכת חלבון (כמות וסוג) לרזרבה שחלתית (אומדן יכולת השחלה לספק ביציות להפרייה), מצאו כי צריכה מרובה של חלבון ממוצרי חלב קשורה לירידה ברזרבה השחלתית (פגיעה בפוריות). אמנם במחקר לא הצליחו להצביע על הסיבה המדויקת לכך, אך העריכו כי הדבר נגרם בעקבות רמות הגבוהות של ההורמונים הנמצאים במוצרי חלב שעלולים להשפיע על הפיזיולוגיה של האדם. בנוסף, בעקבות חומרי ההדברה וחומרים כימיקליים אחרים המרוססים על המזון של הפרות, הם עלולים להשפיע לרעה על תהליך ההתפתחות של הרזרבה השחלתית. 

ההורמונים שנמצאים בחלב שורדים גם תהליכי עיבוד ונמצאים גם בשומן חלב ולא נמצא הבדל משמעותי בין מוצרים אורגניים ללא אורגניים, מפני שהורמונים אלה נמצאים גם טבעית אצל הפרות! כאשר הגוף שלנו צורך את ההורמונים הנ”ל, הוא ממיר אותם לסוג אסטורגן חלש יחסית בגופנו. 

תהליך זה עלול להיות מכריע מאחר ואנחנו צורכים חלב של מין אחר, אשר מיוצר על מנת לספק את העגל שלה, שמתפתח פיזית במהירות פי 40 מהתפתחות של תינוק. ולכן כמות הורמונים אשר מיוצרים ע”י הפרה על מנת לספק את הצרכים להתפתחות של העגל שלה היא גדולה פי כמה ממה שאנחנו בתור בני אדם, אמורים לצרוך. דבר זה כמובן עלול לגרום לבעיות בריאותיות מגוונות, כמו אקנה, השמנת יתר, סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם עורקי ואפילו אלצהיימר. 

האמונה הרווחת היא שמוצרי חלב הם בריאים ואף חיוניים לגוף האדם, בעוד שכ-68 אחוז מאוכלוסיית העולם סובלים מתת ספיגה של לקטוז…

ייתכן ועדיף דווקא להימנע ממוצרי חלב, במיוחד אם אתם סובלים מאחת הבעיות הבריאותיות המצוינות לעיל. 

הבעיה בביצים

נתחיל בכך שביצים מכילות כמות גבוהה של כולסטרול אשר עלולה להוביל לסיכון גבוה יותר לחלות במחלות לב. מעבר לכך, בביצים מצויה כמות מכובדת של כולין, אשר בכמויות גבוהות חיידקי המעיים שלנו עלולים להמיר אותם לתרכובת אורגנית אשר מגבירה את הסיכון להתקפי לב ושבץ. 

בנוסף, הביצים שאנחנו קונים בסופר מיוצרות בכמויות מאסיביות ע”י עיוותים גנטיים של התרנגולות ולכן מכילות כמויות של הורמונים אשר עלולים להוביל לאקנה, השמנת יתר ועוד בעיות הורמונליות אחרות. 

על אף הניסיונות של הועדה הלאומית בנושא תזונת ביצים לטעון כי אין הוכחות מדעיות כלל על הגברת הסיכון של צריכת ביצים להתקפי לב, בית המשפט לערעורים של ארצות הברית הכריעו כי הטיעונים שלהם “שגויים ומטעים”. 

ולכן, למרות שזהו מקור חלבון מאוד מוכר בחברה, ייתכן מומלץ למצוא תחליפים יותר בריאים אשר אינם עלולים לסכן את הבריאות שלנו, לא לטווח הקצר ולא לטווח הארוך.

בהחלט יש גם ערכים תזונתיים חיוניים במוצרים מהחי. אך ברוב המקרים, אין שום צורך לצרוך את הערכים התזונתיים דווקא ממוצרים אלה אשר גם עלולים לפגוע בבריאות שלנו כאשר יש לנו פתרונות איכותיים וכל כך מגוונים דרך תזונה מהצומח!

שיתוף
1
FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappTelegramEmail
המאמר הקודם
למה להיות טבעוני בכלל? #3 כדור הארץ שלנו
המאמר הבא
למה להיות טבעוני בכלל? #1 המוסריות והצדק

אולי יעניין אותך לקרוא גם...

למה להיות טבעוני בכלל? #1 המוסריות והצדק

למה להיות טבעוני בכלל? #3 כדור הארץ שלנו

איך לאכול יותר ולרדת במשקל

איך למנוע נפיחות וגזים במעבר לתזונה טבעונית

כוחו של הרגל: איך העבר משפיע על התזונה שלנו היום?

3 טיפים להעלאת צריכת החלבון היומית בתזונה טבעונית

חושבים שחסר חלבון מהצומח? תחשבו שנית!

חלב פרה VS חלב סויה: כל התשובות בפנים

על טבעונות ובריאות: האם תזונה טבעונית היא בהכרח בריאה?

על טבעונות וכסף: האם להיות טבעוני זה באמת יקר?

נעים להכיר

נעים להכיר

יסמין באדר

אני נתקלת המון פעמים באנשים שנוצר אצלם אנטי נגד הטבעונות, בגלל ההרגשה שטבעונים נדחפים לאנשים לצלחת ובגלל האין ספור סרטונים של חיות סובלות בתעשייה. אני רוצה לתת לטבעונות זווית קצת שונה, לפתוח לעוד אנשים את העיניים להבין את היתרונות שיש לנו לעבור לתזונה הטבעונית, ובעיקר לסביבה שלנו, ויותר מזה- מבלי להקריב את האוכל הטעים שאתם רגילים אליו!

עקבו אחריי

Facebook Instagram Email

מאמרים אחרונים מהבלוג

  • בולונז טבעוני עם פסטה מחיטה מלאה (לא תרגישו את ההבדל)

  • קארי טופו ושוק ירקות

  • השניצל טבעוני הקריספי ביותר

  • פסטה בהכנה ביתית פשוטה ברוטב קלאסי!

  • Facebook
  • Instagram
  • Email

2021 - כל הזכויות שמורות © | TheVeganatural | תוכנן ונבנה ע"י Yazame – יזמות וארכיטקטורת דיגיטל | תקנון ותנאי שימוש

The Veganatural
  • דף הבית
  • הסיפור שלי
  • בלוג
  • מתכונים
  • יצירת קשר
  • מעבר לתזונה טבעונית
  • תקנון ותנאי שימוש
  • English