אני רוצה לדבר על נושא מאוד חשוב, בכל שינוי בחיים שלנו שאנחנו עושים.
כאשר אנחנו לקראת שינוי מסוים, במיוחד הרגל מסוים, אנחנו צריכים סיבה מאוד חזקה שתלווה אותנו לאורך הדרך וגם לאורך האתגרים שיהיו לנו בשינוי שאנחנו רוצים לעשות.
הסיבה שלנו לעבור שינוי על פני השטח יכולה להישמע מאוד פשוטה, למשל: “אני רוצה לרדת במשקל”. אבל למה?
כאשר אנחנו נתשאל את עצמינו את השאלה הזאת שוב ושוב, אנחנו נגיע ל”למה” האמיתי שלנו, המלווה ברגש גבוה בדרך כלל.
עכשיו, בנקודה הזאת, נוכל להתחיל לצעוד אל עבר השינוי שאנחנו רוצים.
יש כל כך הרבה סיבות לעבור לתזונה טבעונית וכאן נעבור על 3 סיבות עיקריות:
- מוסריות וצדק.
- בריאות הגוף ומניעת מחלות.
- סביבה ואקלים.
בשלושת המאמרים הבאים, אני ארד יותר לעומק על כל סיבה על מנת לתת לכם את המודעות ובכך גם את הבחירה לנסות לעשות שינוי.
המוסריות והצדק
ישנן חיות שהורגלנו להכניס הביתה, להוציא לטיולים וללטף בחום ואהבה, וישנן חיות אשר לא זוכות ליחס הזה.
להיפך, הורגלנו שאלו חיות שניתן לעשות בהן כרצוננו, בשביל ביס טעים מהצלחת של ארוחת הצהריים.
מי קבע שהן אכן שונות?
תעשיית הבשר:
ההרגל הזה טמון בנו מגיל צעיר: יש חיות שאנחנו צריכים לאהוב, לעומת זאת יש חיות שאנחנו צריכים לאכול. בתור אנשים, יש לנו אינסטינקטים של רחמים וחמלה. אז איך הגענו למצב שאנחנו מרשים לעצמינו לקחת חיים באופן כה מסיבי של מינים שלמים של בעלי חיים?
הרי אנחנו עצמינו כנראה לעולם לא נרים יד על בעל חיים, לא משנה איזה, ובטח שלא נעז לשחוט בעל חיים. אז למה כשיש מישהו אחר שעושה בשבילנו את העבודה השחורה זה לגיטימי?
שתי סיבות עיקריות: הרגל, ונוחות.
אבל בואו נחשוב רגע. באמת נקדיש לזה כמה דקות של מחשבה- האם זה שווה את השחיטה המאסיבית היום יומית שמתרחשת ממש ברגעים שאתם קוראים את הכתבה?בואו נדבר קצת מספרים שתקבלו פרופורציות:
מעל 200 מיליון בעלי חיים נהרגים למטרות מאכל ברחבי העולם – רק ביבשה. אם אנחנו מוסיפים את כמויות הדגים שנלכדו ומחוות דגים, אנחנו מגיעים קרוב ל-3 מיליארד בעלי חיים שנהרגים מדי יום.
3 מיליארד.
ואפילו בישראל, שאנחנו מדינה יחסית קטנה? נהרגים כמיליון בעלי חיים כל יום. וכל זה בשביל שיהיה לנו את האוכל הטעים שאנחנו רגילים אליו.
והבעיה העיקרית?
אנחנו לא שוחטים אותם אחרי חיים יפים וארוכים שחוו.
אנחנו לוקחים להם את החיים, תרתי משמע.
- תנאי צפיפות- בדרך כלל בחוות תעשייתיות אין לבעלי החיים מספיק מקום להסתובב במקומם, או לשכב בצורה נוחה על הרצפה.תרנגולות לצרכי הטלת ביצים מוחזקות בכלובים קטנים, תרנגולות וחזירים מוחזקים בסככות עמוסות והפרות מוחזקות במגרשי הזנה צפופים ומזוהמים.
- משתמשים באנטיביוט כדי לגרום לבעלי חיים לצמוח מהר יותר ולהשאיר אותם בחיים בתנאים לא סניטריים. מחקרים מראים כי השימוש הנרחב של חוות תעשייתיות באנטיביוטיקה עלול להוביל לחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה המאיימים על בריאות האדם.
- רוב בעלי החיים בתעשייה עברו מניפולציה גנטית לאורך השנים כדי לגדול או לייצר יותר חלב או ביצים ממה שהם היו עושים באופן טבעי. חלק מהתרנגולות גדלות בצורה לא טבעית עד כדי שהרגליים שלהן אינן יכולות לתמוך בגופן הגדול, והן לא יכולות ללכת אפילו לא לאכול או לשתות, ואף עלולות לשבור את רגליהן במאמץ ללכת על אף המשקל הכבד והלא פרופורציונלי.
כל זה בשביל למקסם רווחים. ואנחנו, תומכים בכל התהליך הזה ונותנים לזה לגיטימציה עקב חוסר מודעות, אדישות או הרגלים שאנחנו לא מוכנים לשנות.
האם זה שווה את הרבע שעה של עונג על ההמבורגר, הסטייק, הפרגיות על האש?
תעשיית החלב:
צר לי לומר, אבל המספרים שהזכרנו לפני? אלו רק המספרים של בעלי החיים שמתים, או מיועדים למוות. מה עם כמויות הבעלי חיים שמבלים את חייהם בתעשיית החלב?
אז שוב – קצת מספרים: בכל יום נתון, יש יותר מ -9 מיליון פרות בחוות תעשיית החלב רק בארה”ב.
תוחלת החיים הטבעית של פרה עומדת על ממוצע של 20 שנים, ותוצרת חלב של 8-9 שנים. אך התנאים הנוראיים שיש בחוות התעשייה מובילים לתחלואה, מומים, ובעיות הרביה כבר לאחר ממוצע של 4-5 שנים. בשלב הזה, תעשיית החלב כבר לא יכולה לעשות בהן שימוש, והן נשלחות לבתי שחיטה.
9 מיליון הפרות שנמצאות בחוות התעשייה בארצות הברית מייצרות כמעט פי 2 את כמות החלב שהיו מייצרות כ-21 פרות ב-1950. איך זה הגיוני? באמצעות מניפולציה גנטית – ובמקרים מסוימים, אנטיביוטיקה והורמונים – כדי לגרום לכל פרה לייצר יותר מ-9500 ליטרים של חלב בשנה.
איך בכלל פרה מייצרת חלב? הרי הפרה צריכה להיכנס להריון על מנת להפיק חלב. תהליך כניסת הפרה להריון הוא תהליך מזעזע משל עצמו.
כשפרות מגיעות בערך לגיל שנה, הרפתנים צריכים להחדיר זרע לתוך הגוף של הפרה. ההריון של הפרה מתמשכת 9 חודשים, כמו אצל בני האדם. אך בשונה מבני האדם, העגל נלקח ממנה, בין היתר כדי שלא ישתה את החלב שאפשר למכור ולמקסם רווחים של התעשייה.
אם העגל זכר, יקחו אותו לבית השחיטה, ואם נקבה, יקחו גם אותה לצורכי ייצור חלב. התהליך הזה נמשך עד שהפרות לא יכולות לעמוד על הרגליים, וקורסות – ואז נלקחות לבית המטבחיים.
כך זה נמשך, באופן קבוע, יום יומי.
תעשיית הביצים:
תרנגולות בתעשיית הביצים נמצאות כל חייהן בתוך כלוב צפוף, וחיות כשנה וחצי שאחרי התקופה הזאת הן לרוב לא מטילות כבר מספיק ביצים, ולכן לא רווחיות מספיק לתעשייה, ואז בפעם הראשונה, יוציאו את התרנגולות מהכלוב, אך לא למטרות חופש אלא למטרות הריגה. בשלב הזה הם יחשמלו אותן למוות.
ולא, אין הבדל אם אלה “ביצי חופש” שאתם רואים בסופר, ביצים אורגניות, או רגילות. זה מה שעושים לכל התרנגולות בתעשייה. ההבדלים ביניהם?
- ביצי חופש – בהגדרה אלו ביצים שמיוצרות מתרנגולות שאינן חיות בכלובי סוללה אלא באסמים עמוסים וניתן (לא חובה) להוציא מחוץ לכלוב.
- ביצים אורגניות – בהגדרה אלו ביצים שמיוצרות מתרנגולות שמספקים להן מזון אורגני ולא מכניסים להן הורמונים. הן גדלות גם כן באסמים עמוסים. יש להן גישה לחצר, אך גישה זו יכולה להיות מאוד מוגבלת וגם לא ממש מבוקרת.
זה לגבי הנקבות. אך מה לגבי הזכרים?
לצערנו, אין להם רווחיות בתעשייה, ולכן, ממש כמה שעות אחרי שהאפרוחים הזכרים בוקעים, לוקחים אותם וזורקים אותם, ממש כמו שהם, אל תוך בלנדר ענק שגורס אותם למוות כשהם עוד בחיים.
רק בישראל- אנחנו גורסים כל יום 15 אלף אפרוחים זכרים למוות.
זו האמת לגבי התעשיות של היום, והמטרה המאוד ברורה היא למקסם רווח.
מתי בעלי החיים נהיו מכונות עבורנו?
זו ההחלטה שלנו אם להשתתף במעשה, או לא.
כל עוד אנחנו שמים כסף על המוצרים האלה, אנחנו תורמים לתעשיות להגיע למטרות הרווח שלהם, אז למה שיפסיקו עם הפעילות שלהם? על מנת לעשות שינוי, אנחנו נצטרך לשנות את ההרגלים שלנו, להבין את החשיבות של כל אחד ואחד שבוחר להתנהג אחרת. והאמת? מעולם לא היה פשוט יותר לעבור לטבעונות!
שוק תחליפי החלב גדל בישראל ב-60% ב-5 השנים האחרונות! ושוק הטופו בישראל? גדל ב-65% בין 2019-2020!
אלה נתונים פסיכיים.
שלא נדבר על הצפי של תעשיית תחליפי הבשר, שלדברי פירמת הייעוץ AT Kearney: “בעוד 20 שנה שוק תחליפי הבשר יהווה יותר משליש מכלל תעשיית הבשר”.
כבר ניתן לראות היום את השינוי המשמעותי שהטבעונות עושה בתעשיות, אם זה חברות גדולות בתעשיית החלב כמו תנובה, משק צוריאל שמשיקות כבר תחליפי חלב, חברות חדשות שצצות כל יום עם תחליפי חלב וגבינות טבעוניות כמו גאודה, ויולייף, SOOM של שטראוס ועוד!
אני מזמינה אתכם לצאת להתנסות בתחליפים השונים שיש לשוק הרחב להציע!
מבטיחה לכם שתמצאו משהו טעים לקפה של הבוקר שלכם 🙂