מהו הרגל?
ההרגל בהגדרתו הוא פרט התנהגותי שגרתי שחוזר על עצמו באופן סדיר. ההרגלים שלנו כבר הופכים לסוג של אוטומט, ואף יש הרגלים שאיננו מודעים להם באופן מלא. ההרגל הוא דבר שמלווה אותנו בכל דבר בחיים, לטובה וגם לרעה.
גם התזונה שלנו מושפעת רבות מהרגלים. סיבה נפוצה שהרבה אנשים ממשיכים לאכול מוצרים מהחי על אף שהם רוצים לעבור לתזונה מהצומח, הוא ההרגל.
תחשבו על כל ההרגלים השליליים שאימצנו – אם זה עישון, אכילה של ממתקים וחטיפים, אכילה מרובה של מטוגנים, שתייה מרובה של אלכוהול בסופ”שים או למרוח את הזמן באינסטגרם או בטיק טוק. ההרגלים שלנו לרוב מגיעים מהמשפחה, חברים, סביבה ותרבות.
הרגלי האכילה שלנו בדרך כלל טמונים בנו עמוק מגיל מאוד צעיר, בעיקר מהמשפחה והתרבות שאיתן גדלנו. ולכן יכול להיות מאוד מאתגר לשנות את אותם ההרגלים, גם אם אנחנו יודעים שהם מזיקים לנו. למה? כי אנחנו לא מכירים משהו אחר.
אני רוצה לספר לכם חוויה אישית שתמחיש לכם את כוחה של הרגלי האכילה שלנו, ועד לרמה של בלוטות הטעם שלנו.
עברתי מקנדה לארץ בגיל 9, והזהירו אותנו שהחלב והמים יהיו לנו מאוד שונים בטעם (אמיתי, כן) אך לא הבנתי עד כמה. לקח לי מספר ימים להתרגל לטעם של המים של הארץ, להתרגל לחלב לקח לי כמעט שבועיים. למה השינוי היה לי כל כך קיצוני?
כי התרגלתי לטעם מסוים, ופתאום אני חווה טעם שונה לחלוטין.
כשאנחנו מכירים טעם מסוים של מאכל, עד לרמה שהמוח שלנו כבר מצפה לטעם מסוים, והוא מקבל טעם אחר, אנחנו נרתעים, ושוללים את המאכל מהר מאוד.
זה אפשרי לשנות את הרגלי האכילה שלנו?
ברור! ישנן כמה דרכים לעזור לנו לעשות זאת בהצלחה:
- אנחנו חייבים להיות פתוחים תודעתית לדברים חדשים! אם נבוא ונשלול מראש דברים שעוד לא ניסינו, יהיה לנו מאוד מאתגר לעבור למאכלים חדשים. המפתח לשינוי הרגלי האכילה שלנו הוא לשחרר מההרגלים הקודמים, ולנסות דברים חדשים, גם אם הם לא מוכרים לנו ואף מוזרים לנו בהתחלה.
- בלוטות הטעם שלנו יכולות להתרגל לטעם חדש אם אנחנו מכניסים את הטעם הזה לפה כמה פעמים. הכוונה שלי היא לא שנדחוף מאכלים מגעילים בכוח לגוף שלנו – ממש לא! כשעוברים לתחליפים טבעוניים כגון: משקה סויה/שקדים/שיבולת שועל וכו’, ייתכן ואנחנו נצטרך להתרגל לטעם החדש של הקפה שלנו, או לקורנפלקס עם החלב. היום יש כל כך הרבה שפע של אופציות טבעוניות לכל מוצר מהחי שאנחנו מכירים, נשאר רק לצאת להתנסות ולמצוא את התחליף שאנחנו מתחברים אליו! היום בתעשייה אפילו את ה”בעיות” האלה של טעם שונה לתחליפים מתחילים לפתור ולייצר מוצרים עם טעם דומה יותר ויותר למוצר המקור!
- צעדים קטנים ובטוחים! ע”י צעדים קטנים ואיטיים לעבר תזונה אחרת, ואל מאכלים חדשים, אנחנו נוכל לתת לגוף שלנו ולמוח שלנו זמן להתרגל למאכלים החדשים וליצור את ההרגלים החדשים שאנחנו רוצים 🙂