The Veganatural
  • דף הבית
  • הסיפור שלי
  • בלוג
  • מתכונים
  • יצירת קשר
  • מעבר לתזונה טבעונית
  • תקנון ותנאי שימוש

סובלים מאקנה? ייתכן והפתרון הוא פנימי

על ידי יסמין 20 בספטמבר 2021

לכל הסובלים מאקנה, קודם כל אתם לא לבד!

חשוב לי לציין שגם אני סבלתי מאקנה – אבל זאת גם לא רק אני, אלא מסתבר ש-85% מנערים המתבגרים סובלים מאקנה במדינות תעשייתיות ויותר ממחצית מהנשים והגברים סובלים מאקנה אחרי גיל 20. 

אז מה זה אקנה בכלל?

האקנה הוא מחלה הפוגעת בתצורת העור. למרות שמקובל לראות באקנה מחלה של גיל ההתבגרות, האקנה עלול להופיע בכל הגילאים. אקנה מתפתח בבלוטות החלב האחראיות על ייצור השומן בעור. בלוטה אחת או יותר מצויות בכל אחד מזקיקי השערה. בלוטות אלה מפרישות חומר שומני הקרוי חלב, אשר במצב רגיל עובר דרך זקיק השערה לעור.

בגיל ההתבגרות בלוטות אלה גדלות אף יותר ומפרישות כמות גדולה מהרגיל של חלב במיוחד באזור הפנים, החזה והגב. אקנה מתפתח כאשר המעבר התקין של החלב אל העור נחסם. במקרה של אקנה קשה, חלב מצטבר בבלוטות בכמות גדולה ומביא לקריעת דופן זקיק השערה וליצירת תהליך דלקתי מתחת לעור (נודולה).

הגורם המרכזי להצטברות של אקנה הוא חוסר איזון הורמונלי בגוף, ולכן האקנה הכי שכיח אצל נערים מתבגרים ונשים בהריון. ההורמונים קיימים באיזון עדין בגופנו, ואפילו עלייה קטנה בהורמון אחד יכולה להשפיע בצורה ניכרת על הבריאות והמראה שלנו.

איך זה קשור לאוכל שאנחנו אוכלים?

האוכל שאנחנו אוכלים משפיע באופן ישיר על ההורמונים שלנו. אקנה הורמונלי מתרחש כאשר הגוף שלנו מייצר יותר אנדרוגנים (הורמונים גבריים כמו טסטוסטרון) ממה שהוא צריך, וישנם מאכלים אשר מגבירים את כמות האדרוגנים בגופנו, ובכך מעלות את הסיכון שלנו ללקות באקנה.

מצד אחד, זה מבאס לשמוע מאחר ואנחנו נצטרך לוותר על מאכלים שאנחנו רגילים אליהם, אך מצד שני, יש פתרון! אמנם הפתרון הוא תהליך ארוך יותר מהמוצרים ה”מבטיחים” שיש בשוק, אך זהו פתרון יציב אשר לא רק יעזור לכם עם האקנה אלא יעזור לכם לבריאות שלכם באופן כללי.

רשימת מאכלים העשויים לגרום לאקנה

פחמימות “ריקות”

סוגי סוכרים מעובדים ודגנים מעובדים כמו קמח לבן, אורז לבן, פסטות מקמח לבן, סוכר לבן וכו’. מאחר והם מתעכלים לנו בגוף באופן מהיר יחסית, ואף בעלות ערך גליקמי גבוה, הן מעלות את רמות הסוכר בדם ובכך גם את רמות האינסולין בקיצוניות לאחר אכילתן.

האינסולין מגביר את פעילות הורמוני האנדרוגנים ומגביר את הורמון הדמוי אינסולין (IGF-1) שתפקידו לווסת את השפעות הורמון ההתפתחות בגוף. דבר זה עלול להוביל להתפתחות של אקנה על ידי כך שהם גורמים לתאי העור לצמוח מהר יותר ולהגדיל את כמות החומר השומני הקרוי חלב.

מוצרי חלב

ראשית, הפחמימה העיקרית שבחלב נקראת לקטוז, וכ-65% מהאנשים בעולם רגישים ללקטוז! זה מאחר שעם הזמן אנחנו מייצרים פחות לקטאז, אנזים אשר מסייע לעיכול של הלקטוז שבחלב. 

כמעט כל תינוק נולד עם האנזים הזה, על מנת לעכל את החלב מאמא שלו, אך ככל שעובר הזמן, הגוף שלנו מזהה צורך מופחת באנזים זה, ואצל רבים יש דעיכה שלו במהלך השנים, ועל כן גדלה הרגישות ללקטוז. אם אתם אחד מהאנשים האלה, הרגישות שלכם יכולה להתבטא באמצעות אקנה.

בנוסף, ישנם כמה קשרים שעשו חוקרים בין מוצרי חלב להתפתחות של האקנה:

  • בחלב מצויים שני סוגי חלבונים עיקריים: קזאין ומי גבינה. הקזאין מגביר את גורם הגדילה דמוי אינסולין ומי הגבינה מגביר את רמות האינסולין בדם, אשר שניהם מגבירים את פעילות הורמוני האנדרוגנים. האנדרוגנים הם הורמוניים “גבריים” אשר כפי שהזכרנו, מגבירים את קצב צמיחת תאי העור ואת קצב ייצור כמות החומר השומני הקרוי חלב. 
  • בחלב מצוי סוג פחמימה הנקרא לקטוז, אשר מקפיץ את רמות האינסולין בדם לאחר אכילתו, על אף הערך הגליקמי הנמוך שבחלב. תופעה זו אינה מובנת מאחר שכאשר חוקרים הביאו למשתתפים לקטוז טהור, תגובת האינסולין היתה תואמת לערך הגלקימי שבלקטוז. הם מאמינים כי יש קשר בין הקפיצות דווקא במוצרי חלב בגלל החלבונים שיש בהם, מה שהוזכר בסעיף הראשון.
  • בחלב ומוצריו ישנם הורמונים טבעיים אשר נמצאים בפרה, ובחלב שלה, שהיא צריכה לספק מספיק הורמונים להתפתחות של העגל שלה, שגדל בקצב כמעט פי 40 מהתפתחות של תינוק. משמעות הדבר היא שהחלב שאנחנו שותים, אמור לספק מספיק הורמוני גדילה בשביל עגל! ואנחנו בני אדם. כמות ההורמונים שאנחנו מכניסים לנו לגוף לא תואמים את הצורך של הגוף האנושי על מנת להתפתח בצורה בריאה, ועל כן מביאה את הגוף שלנו לפעמים לידי מצב של חוסר איזון הורמונלי, אשר עלול להוביל לאקנה ואף לעוד מספר מחלות נוספות.
  • כל המזונות המבוססים על בעלי חיים מכילים הורמוני סטרואידים מיניים, כגון אסטרוגן. הורמונים אלה הנמצאים באופן טבעי אפילו בחלב פרה אורגני עשויים לשחק תפקיד בקשרים השונים שזוהו בין מוצרי חלב לבין מצבים הקשורים להורמונים, כולל אקנה, הפחתת פוטנציאל הרבייה הגברי והתבגרות המוקדמת.

שומנים רווים

מזונות עתירי שומן רווי כמו שמנים מוקשים, חמאה, גבינות ואף בשר – כל אלו מעלים גם כן את הריכוז של גורם גדילה דמוי אינסולין, אשר כפי שהזכרנו קודם, מגביר את הסיכון להתפתחות של אקנה. 

לסיכום, אקנה הורמונלי מתרחש כאשר הגוף שלך מייצר יותר אנדרוגנים (הורמונים גבריים כמו טסטוסטרון) ממה שהוא צריך. ולכן ייתכן וכדאי במצבים של אקנה להמנע ממאכלים אשר מגבירים יתרה על המידה את רמות האנדרוגנים שבגוף. 

חשוב לי לציין, הגוף שלנו צריך הורמוני אנדרוגנים על מנת להתפתח בצורה בריאה, ותזונה מהצומח נותנת מענה לכך בצורה מתונה ומאוזנת. בנוסף, הגוף שלנו מייצר אותם גם לבד,  באמצעות המרת כולסטרול, שאותו הכבד שלנו מייצר לנו. 

אז השאלה האמיתית היא: 

למה אנחנו מוכנים להכניס לגוף שלנו תרופות למיניהם, שאין לנו בכלל מושג מה ההשפעה שלהם על הגוף שלנו ובטח שלא לטווח הרחוק, ואף להכניס לגוף שלנו כדורים על גבי כדורים – אם אפשר לפתור את הבעיה בצורה טבעית, ואף למנוע מחלות נוספות על הדרך? 🙂

שיתוף
0
FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappTelegramEmail
המאמר הקודם
תוספי תזונה לטבעונים: הרשימה המלאה
המאמר הבא
על טבעונות וכסף: האם להיות טבעוני זה באמת יקר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם...

למה להיות טבעוני בכלל? #1 המוסריות והצדק

למה להיות טבעוני בכלל? #2 הבריאות שלנו

למה להיות טבעוני בכלל? #3 כדור הארץ שלנו

איך לאכול יותר ולרדת במשקל

איך למנוע נפיחות וגזים במעבר לתזונה טבעונית

כוחו של הרגל: איך העבר משפיע על התזונה שלנו היום?

3 טיפים להעלאת צריכת החלבון היומית בתזונה טבעונית

חושבים שחסר חלבון מהצומח? תחשבו שנית!

חלב פרה VS חלב סויה: כל התשובות בפנים

על טבעונות ובריאות: האם תזונה טבעונית היא בהכרח בריאה?

נעים להכיר

נעים להכיר

יסמין באדר

אני נתקלת המון פעמים באנשים שנוצר אצלם אנטי נגד הטבעונות, בגלל ההרגשה שטבעונים נדחפים לאנשים לצלחת ובגלל האין ספור סרטונים של חיות סובלות בתעשייה. אני רוצה לתת לטבעונות זווית קצת שונה, לפתוח לעוד אנשים את העיניים להבין את היתרונות שיש לנו לעבור לתזונה הטבעונית, ובעיקר לסביבה שלנו, ויותר מזה- מבלי להקריב את האוכל הטעים שאתם רגילים אליו!

עקבו אחריי

Facebook Instagram Email

מאמרים אחרונים מהבלוג

  • בולונז טבעוני עם פסטה מחיטה מלאה (לא תרגישו את ההבדל)

  • קארי טופו ושוק ירקות

  • השניצל טבעוני הקריספי ביותר

  • פסטה בהכנה ביתית פשוטה ברוטב קלאסי!

  • Facebook
  • Instagram
  • Email

2021 - כל הזכויות שמורות © | TheVeganatural | תוכנן ונבנה ע"י Yazame – יזמות וארכיטקטורת דיגיטל | תקנון ותנאי שימוש

The Veganatural
  • דף הבית
  • הסיפור שלי
  • בלוג
  • מתכונים
  • יצירת קשר
  • מעבר לתזונה טבעונית
  • תקנון ותנאי שימוש
  • English